TAG: Já, knižní recenzent

TAG: Já, knižní recenzent

Ahoj, dneska tady mám TAG, do kterého mě uvrtala Kačka. Musím říct, že mě tyhle věci baví. Člověk napíše všechno a dokáže si tím tak nějak srovnat myšlenky ohledně sebe samého. Pokud máš tedy něco kolem deseti minut, budu ráda, když se pustíš do čtení. Doufám, že to pro vás bude jakýmkoli způsobem přínosné, ať už toho, co se týká mě, nebo všeobecných věcí :)
1. Kolik recenzí měsíčně vydáš?
Nemůžu říct jedno číslo. Každý měsíc je to jiné. Odvíjí se to od počtu přečtených knížek za měsíc. Většinou se ale za měsíc snažím vydat stejný počet recenzí, jako mám přečtených knížek. Rozhodně se tím ale nijak nestresuju. Když to nestihnu, tak se nic nestane, můžu to vydat měsíc příští... Nemám ale ráda třeba měsíční resty. Na to jsem moc velký perfekcionista.
2. Píšeš recenzi hned po dočtení, nebo ji necháváš uležet?
Většinou si názor nechám tak den, dva uležet. Protože zpětně mám většinou na knížku lehce odlišný názor (ne úplně, ale něco se mi dokáže pěkně rozležet a můj názor se změní.) a kdybych si to třeba po třech týdnech přečetla, tak vím, že bych s něčím nesouhlasila a něco rozhodně přepsala. U některých knížek nejsem schopná napsat objektivní názor hned po dočtení. A taky většinou knížku dočítám večer a to už fakt není nálada na to, sednout si ke stolu a sesmolit něco přijatelného.
Jsou ale knížky, u kterých si svůj názor fakt napsat hned po dočtení musím. Protože mě dostanou natolik, že mi pomůže si utřídit myšlenky až to, že si k tomu sednu a nechám ruku psát to, co hlava není schopná zorganizovat. Takže tyhle recenze jsou většinou dost zmatené, ale jsou opravdu upřímné a ryzí.
3. Máš nějakou přípravu než se vrhneš do psaní?
Přípravu jako takovou asi žádnou nemám. Většinou si ale k psaní udělám kafe, čaj nebo kakao. Než ale začnu ťukat recenzi do noťasu, sepisuju si svoje myšlenky do sešitu na recenze určeného. Jo, všechno píšu nejdřív rukou. (A kdybyste se ptali proč) Psát rukou mě děsně baví. A jsem si jistá, že se to nedá jedním nesprávným kliknutím smazat.
Většinou ještě před psaním recenze jako takové hodím svůj názor na Booxy. Tam si tak nějak utřídím myšlenky úplně napoprvé. Pak se přesouvám k papíru a až na konec blog. (dříve instagram)
A většinou už mám předem vyfocenou fotku.
4. Co ve tvé recenzi určitě nesmí chybět?
Tak určitě jméno autora, knížky...
Od doby, co jsem se přesunula na blog jsem taky do recenze začala cpát i anotaci (ano, zkopírovanou z Databáze) a taky citáty z knížky. Pak samozřejmě fotka knížky, kterou dávám i na instagram. Dále taky používám hodnocení X/10. No a pak v recenzích nesmí chybět můj názor, logicky...
5. Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?
Velice zákeřná otázka tohle. Záleží jak kdy, jak u který knížky. A hlavně taky záleží na náladě. Jsem schopná to mít za čtvrt hoďky na papíře. Když mám všechno v hlavě předem srovnaný. Pak jsem ale schopná mít napsanou jenom nějakou část a sedět u mobilu a na recenzi se nakonec vykašlat a pak to napsat znova, když budu mít náladu. Obecně mi ale mnohem dýl trvá tu recenzi přepsat do notebooku než na papír. Kliknout na každé písmeno samostatně je pro mě mnohem složitější, než je napsat rukou. Hlavně, když jsem na notebooku tak se nechám lehce vyrušit telefonem...
6. Píšeš kladné, nebo záporné recenze?
Fuuu, no. Záleží na tom, co čtu za knížku. A hlavně, jak se mi líbila. Jsem ochotná vám některou knížku vychválit do nebe. Všem jí doporučovat a nakonec vás donutit ke koupi nebo alespoň přečtení.
Pak mi ale taky nedělá problém vám říct, že se mi ta knížka nelíbila snad vám jsem schopná i vypsat důvody, proč se mi nelíbila. Ale těžko se to posuzuje, když za sebou moc takových recenzí nemám. Co si budem, nejsem moc náročný čtenář a zavděčíte se mi téměř jakoukoliv knížkou. (Takže, narozeniny mám v srpnu, kdyby to někoho zajímalo :D)
7. Pověz nám o tvé první recenzi (a připoj odkaz)
Myslím, že to bylo krátce po založení účtu na instagramu ( za což jsem mega ráda) ale už jsem jí asi nikdy nečetla. Řekla bych, že se budu cejtit hodně špatně, až jí sem dám, ale co už.  Je rok stará a já musím říct, že jsem ráda za to, jak moc dopředu (snad) se můj profil za ten rok dostal. Pořád si ale myslím, že se mám kam posouvat a jsem za to ráda. Tady je
8. Kterou tvoji knižní recenzi bychom si měli přečíst a proč? (připoj odkaz)
Myslím, že vám můžu doporučit Kroniky Prachu. Je to moje zatím nejpovedenější recenze a jsem na ní fakt neskutečně pyšná. Tu knížku miluju a jsem ráda, že zrovna tahle láska mohla být startem v aktivním psaní na blog. 
Myslím, že pokud je tu někdo, kdo nad koupí uvažuje, rozhodně by tu knížku neměl minout. Je to láska.
9. Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?
O jé. Samozřejmě že jo. Ty recenze na začátku profilu jsou podle mě fakt peklo. A myslím, že až se za rok podívám na ty, co píšu teď, tak se za ně budu stydět taky. Ale teď mi přijdou dobré. Ale ty loňské... no, podívejte se sami. Třeba zrovna "recenze" na Ink, jejíž odkaz jsem sem dávala v otázce 7. Ale jsem ráda, že jsem se od recenzí na pět řádků dostala k recenzím na dvě stránky.
10. Máš svoje osvědčené tipy, triky a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?
V tomhle vám asi nepomůžu. Sama pořád hledám nějaký svůj "styl" a rozhodně se nepovažuji za někoho, kdo by mohl rozdávat rady. Podle mě, jsem pořád ve fázi začátečníka, i když už asi ne tak velikého jako loni. Ale pořád tam patřím.
Ale pokud na tom trváte, tak vám řeknu to, co vám řekne každý jiný člověk: buďte svoji, buďte originální a kreativní. Ať si vás lidi všimnou a zapamatují. Ať si řeknou: "jo, tenhle člověk má styl."
Neříkám, že se to vždycky podaří. Že je jednoduché najít si svůj vlastní styl v dnešní době, kdy má knižní účet každý desátý. Ale ta šance tu pořád je, tak ji pořádně uchopte a s chutí do toho <3
To by z TAGu bylo asi všechno. Pokud jsi to člověče dočetl až se, pak gratuluji, zdá se, že jsi neumřel nudou. V tom případě by mě zajímala zpětná vazba, pokud máš trochu času, bude to pro mě velice přínosná věc <3

Komentáře